2,5 милиона американци станаха милионери за година

мин. четене

Миналата година беше финансово трудна за много американци, но съвсем не за всички. Броят на милионерите в света се е увеличил с бързи темпове през 2021 г., с помощта на за възстановяването за някои икономически сектори като фондовите и жилищните пазари.

Според доклада за световното богатство на Credit Suisse за 2022 г. икономиката е помогнала на богатите да станат по-богати и дори е поставен рекорд през 2021 г. по забогатели домакинства.

„До края на 2021 г. световното богатство възлиза на около 463,6 трилиона долара, което е ръст от 9,8% спрямо 2020 г. и далеч над средните годишни +6,6%, регистрирани от началото на века“, се казва в доклада. В световен мащаб рапортът отбелязва, че в края на 2021 г. е имало 62,5 милиона милионери. Това е с 5,2 милиона повече — и колосалните 2,5 милиона повече американци — от предходната година, според CNN.

И така, световното богатство е нараснало, американското също. Според доклада увеличението на американските милионери „е най-голямото увеличение на броя на милионерите, регистрирано за която и да е страна през която и да е година на този век“.

Според Credit Suisse САЩ са на върха на пирамидата на богатството, като имат над 140 000 лица с ултрависока нетна стойност от над 50 милиона долара. Китай е класиран на второ място с 32 710 души, постигнали почти същото ниво на богатство.

Подкрепени от силната следпандемична икономическа активност, двете най-големи икономики в света – САЩ и Китай – също имаха най-големи печалби, следвани от Канада, Индия и Австралия.

Богатството расте, но бедността остава световен проблем

Обратната тенденция също е вярна, отбелязва докладът. Докато най-големият дял от 1% богатство се увеличава за втора поредна година, глобалното неравенство се изостря. Световните нива на бедност са увеличили драстично по време на пандемията. През 2020 г. броят на най-бедните хора в света се е увеличил за първи път от две десетилетия, според статистиката на Световната банка.

Изследователският институт Credit Suisse установи, че въпреки лекото намаляване на общата бедност през 2021 г., още милиони хора може да живеят в дълбока бедност поради продължаващите последици от пандемията, войната в Украйна и нарастващата инфлация.

А междувременно богатите минават в друго измерение:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: