Apple премести производството на новия iPhone в Индия

мин. четене

В опит да диверсифицира снабдяването си от Китай Apple обяви, че най-новият ѝ iPhone 14 ще бъде произвеждан в Индия. Това е безпрецедентен за компанията ход, който маркира силната ерозия в отношенията между САЩ и Поднебесната империя.

Това се случва и като следствие от тежките ограничения, които властите в Пекин започнаха да налагат на всякакви стоки, влизащи от Тайван през границата. След напрежението с посещението на Нанси Пелоси на малкия остров в началото на август, започна прилагането на правило, което досега беше само на хартия, а именно - всички стоки, идващи от Тайван, да са наименувани като Made in China - решение, което е абсолютно неприемливо за Тайван, нито за компаниите, които оперират на острова и са водещи в целия свят в производството на микрочипове.

В изявление на компанията се заявява, че "новият iPhone 14 представя множество иновативни технологии и важни възможности за сигурността. Развълнувани сме да произвеждаме iPhone 14 в Индия".

Базираният в Тайван производител на микрочипове и електроника Foxconn вече произвежда повечето от по-старите смартфони на компанията в южноиндийския щат Тамил Наду още от 2017.

Това е и опит на компанията да увеличи присъствието си на индийския пазар, където за миналата година има едва 4% дял. Сериозна конкуренция в Индия са далеч по-евтините южнокорейски смартфони.

Успех и за Моди

Изявлението на Apple е и голям успех за индийския премиер Нерандра Моди, които след тежките мерки на Пекин за нулеви нива на Ковид и сблъсъкът му с Вашингтон, форсира кампания за привличане на западни и технологични компании, които търсят да намерят добри условия за производство другаде в Азия.

Негова е и кампанията "Made in India", която е насочена към развитието на производството и износа от страната. В скорошен доклад на JP Morgan, анализаторите оценят, че те очакват Apple да премести 5% от производството си в Индия още до края на 2022, което да нарасне до 25% до края на 2025.


Още по темата: