Google пуска изкуствен интелект срещу фалшивите новини

мин. четене

Влиянието на технологичните компании върху потока от информация промени коренно бизнеса и политиката през последните две десетилетия. Но наред с все по-големия достъп до информация, без изключение винаги има проблем: как тя се филтрира?

Ако преди няколко десетилетия това се случваше посредством лидери с мнение и авторитети - например вестниците и телевизията, в наши дни почти всичко достига до хората посредством няколко основни алгоритъма - този в социалните мрежи - основно Facebook и Twitter, както и този на Google. По-специално заглавната страница на търсачката, където над 90% от резултатите се четат.

Но така във времето се оформят множество пробойни, които биват експлоатирани. Най-пресният пример са фабриките на тролове в Русия, които могат да влияят на популярността на отделни новини или дори да изобретяват такива. Google,  въпреки претенциите на търсачката за обективност, е била обект на критики поради прекалено ляво или крайно дясно съдържание - а в някои случаи изцяло грешно.

Така през 2014 година там се появяваха резултати, в които се смята, че крал на Америка е Барак Обама.

Компанията обяви вчера (11 август) своята нова инициатива срещу дезинформацията. Тя е основно насочена към снипетите - фрагмента, който се използва за описание на страницата в резултатите при търсене, където може да видите въпроси и отговори около вашето търсене, списък от статии или инфографика. Това например е резултатът, когато напишете "площта на България" - кратък отговор, както и сравнения - площта на Сърбия, на София и препратка към съседна Румъния. В същите отрязъци обаче се е появявала и информация, че всички американски президенти са били членове на Ку Клукс Клан.  

Проверката за дезинформация в Google вече ще се случва с новия модел изкуствен интелект наречен Multitask Unified Model или накратко - MUM (мама). 

Продължава на следващата страница...


Още по темата: