Калифорнийски стартъп изгражда хотел в космоса

мин. четене

Хотел и бизнес срещи в космоса – вече не само в sci-fi филмите. Orbital Assembly Corporation обяви планове за разработване на космически бизнес парк, допълнен с изкуствена гравитация, който е проектиран да побере 28 гости в пет модула, изградени около въртящ се гравитационен пръстен.

Стартъпът от Калифорния има за цел да задейства първата си космическа станция от клас Pioneer до 2025 г., в това, което е амбициозен и вероятно нереалистичен срок, пише Gizmodo. Въпреки това Orbital Assembly възнамерява да направи първата комерсиална, хибридна космическа станция, която може да се използва както за научни изследвания, така и за почивка през свободното време.

Станцията Pioneer е един от двата проекта за търговски космически станции, които в момента се разработват от компанията, като първият е станцията Voyager, обявена през 2021 г. Въпреки това, Pioneer е предназначена да предшества Voyager, по-голям проект, който ще бъде реализиран – луксозен космически хотел, който може да побере 400 гости наведнъж.

В изявление Ронда Стивънсън, главен изпълнителен директор на Orbital Assembly, каза, че Pioneer е „безопасна, сигурна и надеждна модулна станция, която ще генерира приходи и рентабилност както от туристическия, така и от търговския сектор по-рано от нашите конкуренти, които се придържат към разписанията на НАСА."

Частните космически станции са предназначени да заемат мястото на Международната космическа станция (МКС), орбитална лаборатория, на която в момента има астронавти от НАСА и Европейската космическа агенция, както и космонавти от Роскосмос. Настоящият план е МКС да престане да функционира през 2030 г. Публично-частните хибридни космически станции, поръчани от НАСА, са предназначени да заемат мястото на МКС в ниска околоземна орбита, където ще обслужват както изследователски, така и търговски интереси.

Частната космическа компания Axiom Space също планира да изгради своя собствена комерсиална космическа станция, предназначена за настаняване на бъдещи посетители и провеждане на научни изследвания. Axiom се надява да изведе първият отдел от станцията на ниска околоземна орбита през 2024 г.

„Множество потоци от приходи от търговски, изследователски и туристически пазари ще ни позволят да субсидираме пазара на пътувания за престой от една до две седмици“, допълни Стивънсън - „Докато разходите за стартиране продължават да бъдат бариера, очакваме туристите да бъдат мотивирани да планират по-кратък или по-чест престой, тъй като пътуването в космоса става по-евтино“.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: