5 мафиотски сериала, които да гледаме след Peaky Blinders

мин. четене

След края на култовия сериал Peaky Blinders останахме със смесени чувства и с доста въпроси, които не намериха отговор. В духа на съвременния интернет всичко, което някога е било класика, много трудно получава необходимата критика, особено с новия алгоритъм на повечето социални мрежи - дори „леко негативните“ коментари да отиват в девета глуха.

Но тук-там може да попаднете на някое по-безпристрастно мнение, че последният сезон на Шелбитата деликатно „издиша“. Въпреки всичко оставаме с надеждата филмът (който вероятно ще излезе след 100 години) да спаси бирмингамските гангстери от артистично потъване.

Докато това се случи, нека си припомним още няколко поредици в духа на Peaky Blinders. Ето 5 сериала, които да гледате след „края“ на мафиотската сага:

Narcos (2015 - 2017)

Всички знаем кой е Пабло Ескобар и познаваме преекспонирания му образ. Пабло, на когото кръщават барове и бръснарски салони. Пабло, чиито лик е на тениски и в мемета. Всеки нормален колумбиец, с когото говориш, обаче ще каже, че е доста обидно страната и народът му да бъдат асоциирани с подобен главорез.

Но сериалът Narcos, базиран върху живота на могъщия наркобарон, си остава абсолютна класика. Той представя историята за нарастването и разпространението на наркокартелите за кокаин по целия свят и съпътстващите усилия на правните органи да ги възпрат. Един брутален, кървав конфликт.

Поредицата се съсредоточава – освен около прословутия колумбийски крал на кокаина (изигран от Вагнер Моура) – и върху Стив Мърфи (Бойд Холбрук), агент на DEA, изпратен от САЩ в Колумбия с мисията да залови Ескобар и в крайна сметка, да го ликвидира.

Още на следващата страница...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: