House of the Dragon започна, а струва ли си да се гледа?

мин. четене

Като цяло prequel-ите (филм за предходен момент) нямат много добра слава и на тях се гледа като маркетингов трик, с който даден фрайчайз да даде още приходи.

Но напоследък изглежда, че холивудските продуценти са решили, че ако ще се дои кравата, поне да има повече усърдие. По този начин видя свят и Better Call Saul, който мнозина критици определиха като по-добър от Breaking Bad. Така в момента HBO влиза в несигурни води с представяне на prequel на най-противоречивия си сериал до този момент. От една страна - хит, от друга - провал. Зависи дали гледаш първите или последните сезони на Game of Thrones.

Историята в House of the Dragon ни връща 172 години преди събитията в Game of Thrones ( предупреждаваме ви, че следват спойлери).

Началото започва с бавно и мистериозно въведение, свързано с избирането на Визерис Таргериен (Пади Консидайн) за крал, след като всички мъже, преки наследници на трона, умират.  По ирония на съдбата той е поставен в тежката ситуация, в която трябва да направи труден избор - жена му е бременна и трябва да реши чий живот да се запази - нейния или на детето. Губи и двамата.

Избира за свой наследник дъщеря си Ренира, вместо брат си Демън. Това е радостен момент за нея, защото за първи път получава признание от баща си, но решението му създава напрежение в цялото кралство, защото никога досега жена не е ставала кралица.  Наред с това имаме и препратки към основния GoT сериал, с важността на изборите на един крал, както и защитата на кралството от белите бродници.  Основната дилема в първия епизод е свързана именно с намирането на наследник и утвърждаване властта на Таргериен.

Какво казват феновете

В повечето групи на феновете на Game of Thrones се обсъждат основно няколко от най-грубите сцени - като сцената с раждането и дуела. Засега Rotten Tomatoes оценката е 82% от критиците и 88% от феновете. Филмът е наистина визуален спектакъл с още по-пищни костюми, представяне на архитектурата на Кралски чертог и успява да въведе и пренесе феновете обратно в света на Вестерос.

Актьорите също така успяват успешно да се справят с ролите си, като това важи особено силно както за Визерис, така и за Ренира (Мили Алкок, която обаче получава противоречиви оценки).

Все още като за първи епизод е рано да излезе най-силното, което GoT  е имал - а именно злодеите си, които успяват да настървят всички срещу себе си и да създадат основните противоречия в сюжетните линии. На този етап е твърде рано да се оформи ясен такъв, макар Демон - чичото на Ренира да има всички характеристики на основен антагонист и да е доста обещаващ.

С първия епизод House of the Dragon успява да възбуди въображението, да върне интереса на зрителите. Със сигурност обаче HBO има много малко време, преди да докаже в следващите епизоди, че очакването си заслужава.

 


Още по темата: