Мария Бакалова ще снима и продуцира филм в България

мин. четене

Мария Бакалова се завръща в България. Тя ще участва в нов филм на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева ("Урок" и "Баща") - черна комедия за разкопките в Царичина.

Във филма "Триумф" Бакалова ще си партнира с Юлиян Костов, като двамата ще бъдат и продуценти. В лентата ще участват още Юлиян Вергов и Маргарита Гошева.

Филмът разказва историята на група офицери и учени от началото на 90-те. Те се отправят на разкопки в Царичина, където търсят предмет с извънземен произход, който може да направи България отново велика...  

Да си припомним мистерията около Царичина

Царичина се намира на 30 километра северозападно от София. Преди повече от 30 години Генералният щаб на Българската армия започва секретна операция с кодово име „Слънчев лъч“. 

Рано сутринта на 6 декември 1990 година в центъра на селото спират военни автомобили и багер. За часове  е изкопана дупка с дължина 15 м и дълбочина 2,5 м.  Военните смятат, че ще намерят информация за извънземна цивилизация - дори че там се намира гробницата на първото разумно същество  на Земята. Мястото получава статут на секретен обект и там работят екстрасенси и висши офицери. Първоначално обаче целта е да открият съкровището на цар Самуил, за което получават сведение от местен жител - той сънувал странен сън и решил да съобщи на Генералния щаб на Българската армия чрез свой познат от асоциация “Феномени”.  

Все още не е ясно защо армията се наема с търсене на съкровище, а в екипа вместо археолози са включени екстрасенси. Именно тяхното “откритие” ще промени първоначалната цел и екипът ще се впусне в търсене на нещо “по-голямо и ценно”. За две години - до ноември 1992 г. е изкопан  спираловиден отвесен тунел с дължина 168 м без специална тежка техника и без подпори, каквито се изграждат при мините например.  

Мисията е прекратена след почти две години труд и без резултат. За събитията от 1990 г. днес в село Царичина свидетелства само голям камък с надпис “Дупката”, който не е официален.  Много хора смятат мястото за едно от най-зловещите.


Още по темата: