Този уикенд гледайте: 6 великолепни продукции за любовта

В настоящата класация не очаквайте романтични комедии с плюшени мечета и шоколадови бонбони, защото любовта е толкова комплексно и всеобхватно понятие, че да я ограничаваме в класическото клише е направо кощунство. Затова за вас избрахме няколко великолепни филма, които разглеждат любовта от 6 различни гледни точки. Ето ги и тях…

Amour

 За истинската любов години след „Докато смъртта ни раздели“

Свикнали сме да приключваме историята до класическото „…и заживели щастливо“, но животът не е приказка и уви, често бракът продължава десетилетия след сватбата и медения месец. Понякога продължава цял един живот, през който партньорите ни неминуемо се променят, остаряват, разболяват – тогава идват моментите на изпитание, които се явяват мярка за истинската любов. Темата за любовта "в добро и зло" по брилянтен начин е представена във великолепната продукция „Amour” на Михаел Ханеке от 2012 година.

Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в естетски обзаведения си, изпълнен с книги апартамент в Париж. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си. Но внезапно Ан получава мозъчен удар, който парализира едната й ръка. За съжаление, напредват и възрастовите изменения, придружени с деменция. По лицето на Жорж са отпечатани не само годините му, но са чете удивление и страх – човекът, когото е обичал и продължава да обича, започва да чезне пред очите му. Ан си отива и къде отива любовта?

Още филми за любов отвъд клишетата...


Още по темата: