Къщата на Гешов е спасена, губим сградата на Външнотърговската банка

мин. четене

За пореден вандализъм над софийското архитектурно наследство сигнализираха граждани. Става дума за знаковата сграда на ул. „Иван Вазов“ 1 с лице на ул. „Раковски“ в София, някога сграда на Външнотърговската банка. Зданието с красивото кубе и скулптура, достойна за най-красивите покриви в света, е на път да стане жертва на план за надстрояване.

Ето какво написа Леа Коен в пост в социалните мрежи:

"Гневна съм. Много!

Това вече минава всякакви граници . Простотията и невежеството , които управляват София под формата на кметове, зам. Кметове и архитектурни комисии, се канят да вземат нова скъпа на софиянци жертва - в самия център на София, в най- красивата ѝ архитектурна част. Прекрасното кубе със статуите на бившата Външнотърговска банка, щяло да стане жертва на надстрояване на сградата. Кой некадърник е родил тази идея и коя комисия от нещастници я е одобрила? Не е ли ясно , че това унищожава строгата архитектурна хармония на този архитектурен образец?"

„От града“ провери казуса. Той се оказа противоречив, но столичната управа вече е запозната с него и дори има реакция. Районният кмет на община „Средец“ Трайчо Трайков информира, че във връзка със започналите ремонтни дейности на въпросното здание, което е паметник на културата, правомощията за разглеждане и одобряване на инвестиционни проекти са изцяло на главния архитект на Столична община. Проектите задължително минават първо през съгласуване с Министерство на Културата и НИНКН.

Разрешителното за строеж обаче не е минавало през район „Средец“ за съобщаване, тъй като законовите разпоредби не го изискват. Район „Средец“ единствено е съобщавал РУП (градоустройствения проект, който също се разглежда и одобрява от НИНКН, МК и НАГ) публикуван на страницата ни на следния линк: https://sredec-sofia.org/…/raboten-ustroystven-plan-za-upi-i…

Може би е важно да се каже, че в него не се предвижда повишаване на кота било на сградата, нито се засяга ъгловата кула и скулптурната група. Независимо от това, в хода на съобщаването през 2019 г, район „Средец“ е заявил писмено становище с редица забележки. Нямам информация дали и как те са съобразени в окончателния проект.

Съседи обаче сигнализират, че се касае за промяна на наклона на покрива, което предполага да се заключи, че издигане на надстройка се предвижда, въпреки че за такава не е съобщено на съответните органи.

Затова будни граждани организират подписка, с която настояват Столична община и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да вземат отношение.


Още по темата: