Влогърката Флора: 5 съвета за по-добра информираност

мин. четене

Флора е новото явление в ефира на БНТ като част от опита на обществената телевизия да привлече младата аудитория като отвори вратите си за нови попълнения и даде път на новите неща, които вълнуват младите. Флора обаче съвсем не е ново явление за своите последователи. Тя е сред най-влиятелните млади влогъри с около 120 000 последователи в YouTube и 220 000 в TikTok. 22-годишната Цвети Стратиева - Флора е 4-и курс студентка по журналистика в Нов български университет. Родена е в Стара Загора, но е живяла във Варна, Англия и София, затова й е трудно да каже откъде е. Космополитно момиче, както повечето, родени в този век. 

С Флора разговаряме за влиянието на влогърите върху аудиторията, отговорностите пред нея и развитието на политиката:

- Флора, поздравления за първите Ви ефири като водещ на БНТ. Влогърството се разви много през последните години в най-различни направления, включително и за целите на политиката като твоя YouTube канал. Можем да кажем, че влогърите днес са репортерите на новото време.

- Доста добра формулировка. Точно както при репортерите, задачата на влогърите е да бъдат близо до хората, да показват техните проблеми и нещата, които ги вълнуват. Влогърите правят това по интерактивен начин, различното е само способът, с който достигаме до аудиториите си. Но темите, проблемите, това, което вълнува хората е непреходно.

- Чувствате ли се отговорни, че влияете в някаква посока на своята млада аудитория?

- Много пъти съм го чувствала така. Започваш да правиш видеа и да правиш нещо в социалните мрежи не защото искаш да ставаш модел за подражание, а защото си добър в нещо. Но в един момент това вече се пренася и на друго ниво, тъй като когато събереш аудитория от 100 хил., 200 хил., 500 хил. - тези хора гледат какво говориш, гледат от теб: как се обличаш, какви теми те вълнуват, какви са житейските ти навици. Твоите думи и действия влияят на тези хора и трябва да прецениш дали искаш да си чист пред съвестта си, че по някакъв начин си повлиял негативно на някого. Лично аз обмислям внимателно какво качвам, какво показвам.

- Имало ли е случаи да свалите видео заради много критика и хейт?

- Не ми се е случвало, но в началото получавах доста критики. Забелязала съм, че когато аудиторията те вижда по един начин, е много трудно да се пречупи и да те види по друг. Затова, когато започнеш да вкарваш различни теми в това, което правиш, се появява и много критика. Не съм сваляла видеа заради това, защото, ако съм качила нещо и съм положила усилия, съм вярвала, че това е най-доброто, което мога. Това, че не се е харесало на аудиторията, е някакъв вид опит, но не е причина да спра да вярвам в моя проект.

- Политиката и влогърите до каква степен имат допирни точки?

- В момента има много малко, няма много влогъри, които да се занимават с политика. Мисля, че всички имаме допирни точки с политиката, независимо в каква сфера на живота ни работим. Просто влогърите имаме платформата да изразяваме граждански позиции по различни въпроси и затова смятам, че ако ни интересува нещо и то може да бъде от политически калибър, имаме платформата да го споделим. Според мен трябва да го правим, защото тази платформа не ни е дадена случайно. Има много хора, които биха искали да са на наше място и може да се възползват по-добре.

- Как избирате темите си?

- Гледам да е нещо, което досега не съм правила. Смятам, че всяко едно видео трябва да е различно от предното. Най-вече мисля дали ще е интересно на мен, защото ако не е интересно на мен, няма да го направя така, че да е интересно за останалите.

- Кои са Вашите конкуренти и крадете ли идеи от тях?

- Идеи – не, но крада опит. Виждала съм различни начини, по които са монтирани видеата на хора, които харесвам. Всеки се вдъхновява от другите, но като цяло с идеите нямам проблем. Не се налага да крада.

- А от Вас вземали ли са идеи и опит?

- О, да, особено в началото, тъй като развих разпознаваем стил на обработка на видеата си с използване на политически реплики. Това е правено преди години в телевизията, но в YouTube не беше. Видях, че доста хора започнаха да копират, но знаех, че няма как да продължат да го поддържат твърде дълго, особено като темите, към които аз имам интерес. Могат да откраднат един-два-три пъти и после ще им омръзне. Докато при мен това се получава, защото наистина имам интерес към политиката и ми е лесно да изрежа подходящи реплики и да ги използвам за нещо напълно безобидно.

- Имате ли идеи за колаборации с политици или с други влогъри?

- По-скоро бягам от това. Миналата година направих доста видеа с политици и не съжалявам, защото беше много добър опит. В YouTube смятам политиката да намалее, тъй като това не е мястото, където да се дискутират по-сериозните теми. Отдушникът в YouTube смятам да стане малко по-личен канал. Иначе не съм много човек на колаборациите, но ако е нещо, което е в мой стил – не отказвам.

- С кой политик срещата Ви във влога Ви беше най-вълнуваща и научихте най-много?

- Може би от деня, в който снимах с Мая Манолова. С нея започнахме снимките в 6 сутринта и приключихме в 3 през нощта. И аз бих искала на тези години да имам такава енергия. Свикнала съм на моя доста лежерен работен ритъм, сама си определям работното време, нямам шеф, който да ми казва кое кога да качвам (освен БНТ). И ми се стори доста полезно да видя колко различно протича ежедневието на един политик, независимо какво мислим за тези хора, трябва да кажем, че те са на режим 24/7 и е доста уморително. 

- Хора от шоубизнеса масово преминават към политиката и социални проекти. Вие имате ли такива интереси?

- През последните години с малко негативна конотация е това, че шоубизнесът и политиката преливат едни в други, защото едва ли не хората смятат, че всеки, който е малко по-популярен, е задължително да влезе в политиката – TikTok-ъри се включиха в различни партии. Смятам, че в това няма нищо лошо, стига хората, които се занимават с политическа дейност, да вярват в това, което правят и да имат интерес. Да не го правят само защото имат аудитория. За себе си съм казвала, че имам интерес към политика и обществен живот и го изразявам, защото това е моя искрен интерес. Не само защото имам аудитория и се чувствам длъжна. Всеки трябва да говори за това, което разбира.

- Как Ви се стори телевизионния ефир на БНТ? Кое е различното от стрийминга?

- По-различно е в живия ефир. Нямаш право на грешки, нямаш възможност да се отпуснеш и за 5 минути, да погледнеш нанякъде, постоянно трябва да следиш всяка своя физиономия, защото камерите го хващат. Това го няма в интернет и във видеата, които правя. Ако нещо не ми харесва, изрязвам го или го повтарям. Това е огромната разлика. В ефир е много по-динамично и сложно да си напълно адекватен на 100 %. За тези 2 часа трябва да си най-добрата версия на себе си, независимо какво ти се е случило в личния живот, дали си ревал до преди 5 минути, дали те боли глава. Зрителят това не го интересува.

- Това по-висока трибуна ли е за Вас и притеснява ли Ви?

- Всички ми казваха, че няма от какво да се притеснявам, била съм като гост в тв студиата, но двете неща нямат нищо общо. Само че си пред камерата. Едното е да си в топ форма и си пред камера. Това е общото. Но в YouTube грешките са също толкова важни и ценни, колкото останалата част от видеото. Ако нещо съм сбъркала, ще стане нещо смешно, ще го оставя, защото дава допълнителна свежест, трупа коментари, реакции. Но в ТВ трябва да си перфектен. Дали е по-висока трибуна - да, защото аудиторията е много по-стриктна, по-зряла и по-изискваща, което го прави по-сложно за удовлетворение. В YouTube хората искат да виждат повече автентичност, от грешките ти, от самия теб. Това, което стои естествено пред моята камера, не стои естествено в телевизията, поведението е различно.

- Ще продължите ли съвместната дейност с БНТ или беше епизодично?

- Да, но още не мога да издам повече подробности.

- Откъде идва интересът Ви към политиката?

- Когато бях малка страдах, че родителите ми много работеха и постоянно ме оставяха при баби и детегледачки и ми бяха обещали, че когато тръгна на училище, вече няма да е така. Но точно тръгнах в 1 клас и започнаха стачки на учителите. Така отново останах у дома и постоянно следях новините как се развиват събитията. Така още на 7 годинки развих навика да гледам новините и да се интересувам от политика.

- Каква е аудиторията Ви?

- Основно тийнейджъри, но с тенденция да расте, защото и те порастват и започват да се интересуват от повече и по-сериозни неща.

- Какви са Вашите 5 съвета за информираност?

1. Никога не влизайте в някакъв балон, в който всички мнения са еднакви, тъй като това е най-бързият начин да загубиш връзка с реалността.

2. Старайте се да имате приятели от всякакви среди и социални групи, с различни политически пристрастия.

3. Четете една новина от различни източници, но знайте кой стои зад въпросния новинарски сайт и каква политическа линия защитава.

4. Не се подвеждайте по коментарите в социалните мрежи. Имало е много пъти, в които съм сменяла мнението си, когато прочета коментарната секция, но повечето хора трудно сформират свое мнение самостоятелно.

5. Знайте, че в днешния свят, в който информацията пристига толкова бързо до нас, около 80 % от нея е субективна и е продукт на някой, който я е написал на момента, без предварително проучване. Днес искаме всичко на мига и гоним бързите кликове, а не проверката и достоверността. 

Още влогъри, от които има какво да научим:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: