Как геймингът ще спаси менталното ви здраве

мин. четене

"Стига си го гледал този монитор толкова" – фраза, която често може да чуете от много родители. От зората на гейминг културата през 80-те до наши дни, нееднократно родителски организации са се обявявали против компютърни игри - с притеснения както за менталното здраве, така и за голямото насилие в тях. Игри като Grand Theft Auto са придобили и легендарна слава, защото редовно биват намесвани в подобни спорове.

В светлината на голямата вълна от ментални проблеми след локдауните около Ковид-19, много изследвания показват нещо доста интересно: противно на очакванията, видеоигрите се оказва, че не само не са вредни, а дори напротив - могат да имат благотворно влияние, включително и върху младите.

Така например изследване на Oxford University от тази година установява, че играенето на идеоигри действа благотворно за общото благосъстояние на геймърите - включително и на тези тези, които играят далеч повече от средното. Самото проучване обхваща над 40 хил. души и открива - според него трябва да играеш над 10 часа на ден, преди да започнат да се появяват някакви вредни ефекти - време, което със сигурност мнозинството нямат.

 


Ако играещите играят, защото искат, а не защото изпитват нужда, това не води до някакви особени вреди. Игрите, които са били ползвани за целите на проучването, са били Animal Crossing: New Horizons, Apex Legends, Eve Online, Forza Horizon 4, Gran Turismo Sport, Outriders, and The Crew 2. Тези изводи оборват предишни изводи на института.

Но това е поредно проучване, което е част от нова вълна в науката, която разглежда сериозно ефектите на видеоигрите. Миналата година, друго голямо изследване на University of South California показа и доста нееднозначно, че редовното играене на игри от момчета спомага за намаляване нивата на депресия. Нещо повече, изводите от него са, че момчета в предпубертетна възраст - 11 години –  които играят компютърни игри също има по-малка вероятност да развият симптоми на депресия в по-късен етап от живота си.   

Същото изследване обаче показва, че използването на социални медии от момичета на 11 години води до по-високи нива на депресия, когато станат на 14 .

Същото изследване стига и до много любопитни заключения - според него, почти сигурно този позитивен ефект е налице, когато момчетата комбинират играенето на компютърни игри и с редовна физическа активност. Тези резултати обаче не са същите, ако те само играят на видеоигри.

Според предишни проучвания редовното играене на игри повишават нивата на щастие. Игри като Minecraft също така навлизат в класните стаи по света и са показали, че могат да помагат и за образованието на милиони деца.

Какви заглавия препоръчват професионалистите, вижте на следващата страница...


Още по темата: