Нинова: Президентът да критикува ИТН за хаоса, не нас

мин. четене

„Не приемаме критиката на президента, че оставяме хаос с връщането на проучвателния мандат. Препоръчваме да я обърне към ИТН, чийто министър на енергетиката те излъчиха – министър Николов е от квотата на Слави Трифонов и ИТН“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след като върна третия проучвателен мандат на президента Румен Радев.

След кратката и делова процедура в президентството Нинова говори пред репортери емоционално, но аргументирано:

„Президентът критикуваше през цялото време. Чувахме непрекъснато обвинения, упреци, сарказъм, но всички разбраха откъде идва тежестта.  

Ние призовавахме да не се спират преговорите с „Газпром“, заедно с индустрията го заявихме преди 3 месеца, казвахме, че трябва да се намерят алтернативни доставки. Предупредихме, борихме се, осигурихме компенсации на бизнеса и домакинствата с грижа за хората и държавата. Отговорността е в президентската институция и да не се оправдава с наследство“, каза Нинова.

Тя обяви, че БСП вече се готвят за избори и влизат в кампанията с чисто лице.

„Имаме с какво да влезем в изборите. Програмата, която представихме в парламента отразява нашите идейни и законодателни виждания как да продължи България. Доказахме го не само на думи, готови сме за летящ старт за начало на следващия парламент“, обясни лидерът на левицата.

Нинова изрази съжаление, че на изборите няма да има хартиени бюлетини.

„Това е проблем за нас, защото представлява ниска избирателна активност. Много от нашите избиратели се затрудниха с машинното гласуване или направо се отказаха“, обясни вижданията си Нинова.

Тя допълни, че нова процедура за нов председател на КЕВР ще отнеме време чак до 12 август, но по думите й явно президентът няма да даде тази възможност, след като каза, че дава една седмица на парламента да се разпусне и да се излъчи служебно правителство.

„Върви се към връщане на Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка и дано не доведе до отмяна“, каза Нинова. И не изрази съжаление, че е и издигнала персонално Румен Радев за президент.

„Гражданите да оценят неговата работа като президент. Допускам, че ще постъпи като първия път, ще вземе представители на социалистите зад гърба ми. Няма да носим отговорност за служебния кабинет, защото никой не се е обърнал към нас. Ние сме 130-годишна партия. БСП не участва в този кабинет. Президентът не ни е занимал с тази тема“, категорична беше Корнелия Нинова.


Още по темата: