Официално: Вече нямаме правителство

мин. четене

По куриер официално беше внесена оставката на правителството на Кирил Петков в Народното събрание. Самият премиер в оставка не направи никакви коментари при влизането в Министерския съвет в понеделник сутринта.

Следващата стъпка според Конституцията е президентът Румен Радев да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена група – „Продължаваме промяната“. Ако не бъде постигнато споразумение за ново коалиционно правителство, ще бъде връчен мандат на втората партия по представителство – ГЕРБ-СДС. Те вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и предпочитат да отидат на избори.

Президентът има правомощието да избере дали и на коя партия да връчи трети мандат за съставяне на правителство. Ако и той е неуспешен, се отива на общи избори, които да бъдат подготвени от служебно правителство.

Какво се случи по-рано:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: