Предател за своите и герой за чуждите: Крум Зарков спаси машинното гласуване

мин. четене

Крум Зарков от БСП гласува против връщането на хартиените бюлетини на следващите общи избори. Той не подкрепи предложението на БСП за промяна в изборния кодекс като втора точка, след гласуването за бюджета, съобщи БТА като беше единственият гласувал различно в парламентарната си група. 

115 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха за връщането на хартиените бюлетини. 115 са гласовете против от депутатите на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". Въздържал се е само един депутат от „Продължаваме промяната“. От системата за гласуване се вижда още, че от БСП има само един глас против и това е този на Крум Зарков, потвърди самият той.

"Току-що само с един глас хартиеното гласуване не влезе в дневния ред на парламента. Има шанс връщането на порочните практики при вота да бъде спряно, а всеки глас ще бъде ключов. Предстоят драматични последни дни на този парламент", написа в профила си във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

През април БСП внесе проект в Народното събрание за това избирателите да могат да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина.

Припомняме, че през юни ГЕРБ-СДС настоя за връщане на хартиените бюлетини с мотива, че много възрастни хора не са успели да се справят с машинното гласуване и така са били лишени от конституционното си право на вот.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: