Прогноза: 6 партии в НС, свиване на десния вот и размествания

мин. четене

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат 6 партии. Това показва проучване на „Маркет линкс“ сред 1020 респондента от края на юли до 5 август.

На първо място се нареждат ГЕРБ-СДС с 22,4 %, на второ са „Продължаваме промяната“ с 19,1 %. Интересни размествания са настанали при всички досегашно парламентарно представени партии като ДПС изпреварват БСП съответно с 11,5 % и 10,9 %. Изненадващо за мнозина „Възраждане“ е на пето място с доверие сред избирателите от 8,4 %, а след тях са „Демократична България“ с 8, + на сто от гласовете на потенциалните избиратели.

Извън парламента, според проучването, остават ИТН с 2,8 % и партията на Стефан Янев – „Български възход“, за нея биха гласували 3,9 % от избирателите, които са решили да гласуват.

Ако изборите бяха в неделя, 49% от запитаните пълнолетни граждани заявяват, че ще упражнят правото си на глас. 14 % се колебаят, 13 на сто обаче заявяват, че със сигурност няма да гласуват.

Макар социолозите да не очакват сериозни размествания в политическата подредба в 48-то Народно събрание, възможни са рокади при евентуални коалиции, за които вече се говори в средите на ПП и ДБ, дори „Ние идваме“ направиха своя заявка за присъединяване.

Екс вицепремиерът Асен Василев обясни преди ден, че преди да бъде взето такова решение за предизборна коалиция, ще бъдат направени сериозни сондажи какво и с колко депутатски места всяка партия би спечелила от такова групово явяване. „Практиката досега показа, че отделното явяване на партиите носи повече депутатски места. Смятаме да изчакаме първо резултатите от социологическите ни изследвания и след това да преценим“, каза Василев.

Вече теме регистрацията на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в ЦИК. Регистрацията приключва в 17 часа на 17 август. До края на август трябва да бъдат регистрирани кандидат-депутатските листи. Централната избирателна комисия ще определи с жребий номерата в бюлетината.

"От града" вече разгледа плюсовете и минусите на възможните нови предизборни коалиции.

Да си припомним заявките досега.


Още по темата: