Румен Радев: Още утре свиквам партиите на консултация

мин. четене

ГЕРБ-СДС върнаха веднага втория проучвателен мандат, даден им от президента Румен Радев като втора по сила партия в рамките на 47-ото Народно събрание.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, придружен от Томислав Дончев повтори досега излъчваните послания на партията, че няма да упражнят правото за реализиране на проучвателния мандат за съставяне на правителство и няма да излъчат кандидат за премиер.

Президентът Радев отговори, че уважава решението на ГЕРБ-СДС да не се възползва от това право, но подчерта:

"Всяка партия има отговорност за политическата действителност и се изискват неотложни действия за справяне с кризите в страната. Затова още утре свиквам консултации с всички парламентарно представени партии, за да чуем как те виждат изхода, какви възможности има за търсене на мнозинство и по какви програми и приоритети може да се работи. 

Въпросът за властта не отменя отговорността, която трябва да е над партийните сметки", каза още Радев.

Какво следва

В рамките на 7 дни държавният глава трябва да избере коя от останалите пет парламентарни групи ще получи третата и последна възможност да формира нов кабинет.  Преди това обаче, както обяви Радев насрочва за утре нов кръг консултации с всички парламентарно представени партии.  По информация на БНР третият мандат ще бъде връчен в понеделник.

Президентът решава на кого да го връчи, като това трябва за стане   най-късно на 21 юли.  

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: