Стресирани и отчаяни - младите китайци не издържат повече

мин. четене

Би следвало това да е най-заможното поколение в цялата китайска история. Наследници на две поколения преди тях, които са работили в най-динамичните периоди на растеж на китайската икономика – младите Gen Z в Китай обаче се сблъскват с безпрецедентно високи нива на конкуренция и изисквания от работодателите.

През последните години младите и образовани служители в най-елитните компании на Китай създадоха lying flat движението ("да лежиш на земята") като форма не само на почивка, но и опит да намериш спокойствие от постоянния стрес. Това се случва в най-динамичните технологични компании в Китай, където младите хора не издържат на прословутото 996 - работа от 9 сутринта до 9 вечерта, шест дни в седмицата. Това е работната култура в компании като Pinduoduo, стартъп за покупки с пазарна капитализация от $74 млрд. Те станаха известни през последните месеци с изискването към някои свои служители да работят по 300 часа на месец, при стандартни работни 160. През 2021 г. компанията имаше и тежки коментари след смъртта на двама млади служители.

Така през последните години поколението, което се е борило от най-ранна възраст да учи и да се развива, за да се намери  място в университет в Китай постепенно губи своите илюзии. Китайските младежи  нямат същите очаквания, че могат да катерят социално-икономическата стълба, коментира пред Fortune Ели Фрийдман, експерт по китайския трудов пазар.  

Притесненията за младите започват още в университета. "Толкова много от моите връстници се мъчат да намерят дори първата си работа. И ако я намерят веднага я напускат, защото прегарят", споделя Виктор, който е студент. "Китайското общество казва, че можеш да бъдеш успешен само ако си завършил добро училище, имаш високоплатена работа и си купиш дом - и всичкото това изглежда невъзможно."

Суровият начин по който китайските власти борят Ковид също има тежко отражение върху работния пазар за най-младите. Последните усилия в борбата за "общия просперитет" включва затваряне на офиси на компании, дори и само заради един болен, което прави ситуацията на пазара на труда още по-напрегната.


Още по темата: