Готвим ли се за разпад на Руската федерация?

мин. четене

Светът трябва да се приготви за колапс на Русия до 4-5 години. За това предупреди бившият американски генерал Бен Ходжис.

Бен Ходжис е бивш главнокомандващ американските сили в Европа, ветеран от Афганистан и Ирак. Той направи тези предположения пред  Times Radio, докато Украйна продължава своята контраофанзива срещу силите на Руската федерация, като мнението му получи сериозен отзвук по света.

Според Ходжис по същия начин, по който светът не е бил подготвен през 1991 година за разпада на СССР, така и в момента Западът няма никаква идея как да се справи с евентуален разпад на Русия.

Развивайки своите аргументи, Ходжис обясни, че разкритата в хода на войната некомпетентност на руската армия, както и гигантската корупция ще се превърнат в изключително нетърпими за руските граждани. "Двата им икономически основни стълба - енергиен и оръжеен износ, ще пострадат тежко".

Според него на терен руснаците са претърпели толкова загуби, защото изнемогват - включително и логистично, и понасят последствията от твърде големия брой убити офицери.


Доколко това е реалистично?


Българският разследващ журналист начело на Belingcat Христо Грозев обяви в понеделник, че Путин е наредил на своите олигарси да започнат да инвестират в свои частни армии. Това според него ще е "новата фаза" на войната, като вероятно се позовава на добрите резултати на частната армия "Вагнер" в Сирия, а и в Украйна.

Коментарът на българския евродепутат Радан Кънев във връзка с тази новина е, че се създава огромен риск за междуособни и вътрешнофеодални войни в самата Руска федерация - защото всеки един олигарх би се изкушил прекалено много да използва своята армия срещу заплашващите го конкуренти.
 


 


Още по темата: