И в Италия премиерът подаде оставка, президентът не я прие

мин. четене

Италианският президент Серджо Матарела не прие оставката на премиера Марио Драги, предаде Франс прес, като се позова на изявление от днес на канцеларията на Матарела. 

Матарела даде указания на Драги да започне диалог с депутатите, за да бъде намерен изход на политическата криза, създадена от решението на Движение "Пет звезди" да бойкотира днешния вот на доверие в парламента.

Отказът на Матарела да приеме оставката на Драги на теория означава, че Драги сега ще трябва да сформира нова коалиция, вероятно без участието на Движение "Пет звезди", което е в конфликт с премиера във връзка с италианската политика по отношение на Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.  

Италианското правителство спечели вота на доверие в парламента на 14 юли. Гласуването обаче бе бойкотирано от Движение "Пет звезди" - една от формациите от управляващата коалиция и ключов партньор в  кабинета на националното единство, в който участва заедно с десницата и левицата, за да може Италия да се възстанови от коронавирусната пандемия.  

Горната камара на италианският парламент тази седмица трябваше да гласува поредица от мерки, които да помогнат на италианците да издържат на икономическата криза. Пакетът за подпомагане на семействата и компаниите е в размер на 23 милиарда евро, като от "Пет звезди" не са съгласни с него. Движението отдавна настоява за по-щедра финансова помощ за семействата и бизнеса, затруднени от високите цени на енергията. Бившият ръководител на Европейската централна банка Драги, който  е начело на коалицията от февруари 2021 г. , се опитва да отговори на тези искания, но заяви, че няма да търпи ултиматуми.

Вотът на доверие хвърли светлина върху напрежението, съществуващо в правителството на Драги в момент, в който партиите от коалицията се подготвят да се изправят едни срещу други на националните избори, които се очаква да бъдат произведени до началото на следващата 2023 година.  

*Движение „5 звезди“ е политическа партия в Италия, основана през  2009 година от популярния комик Бепе Грило. На парламентарните избори през 2018 година получава 33% от гласовете, своя най-добър резултат. От тогава до сега – 162-ма представители на "Пет звезди" в парламента са сменили партийната си принадлежност.


Още по темата: